SLEUTEL 3

De eerste periode


Na de introductie op de eerste dag gaat je nieuwe medewerker langzaamaan meedraaien in het bedrijf. Belangrijk is dat de medewerker continu wordt meegenomen in de dagelijkse gang van zaken van jouw bedrijf.

Key-words: inwerken, persoonlijke opdracht, organisatiegevoel en evalueren.

De uitdagingen en behoeften van de nieuwe medewerker zijn een belangrijk punt om te bespreken. Het inwerken op de functie gaat nu dus ook beginnen. Er is niet persé een duidelijk tijdsvakte geven aan de periode, dit is mede-afhankelijk van onboardingsbeleid, inspanning van collega’s en natuurlijk het dienstverband van de nieuwe medewerker.

Zes tips om te hanteren in de eerste periode van een nieuwe medewerker:

  • Communiceer duidelijk over specifieke verantwoordelijkheden van de functie (door leidinggevende/manager);
  • Geef duidelijke uitleg en bied leermogelijkheden over (moeilijke) taken. Gebruik hiervoor werkvormen als meelopen, voordoen, draaiboeken, e-learning etc.
  • Blijf de ondersteuning van de buddy hanteren (voor vragen, begeleiding en voorstellen van collega’s).
  • Geef snel en goede feedback.
  • Plan een aantal gesprekken in tussen buddy en nieuwe medewerker waarin het leerproces kan worden besproken.
  • Evalueer aan het eind van de eerste periode met manager/leidinggevende en formuleer leerdoelen voor een volgende periode. Zorg ervoor dat dit evaluatiemoment gekoppeld is aan het einde van de proeftijd bespreking (na 1 of 2 maanden). Voor medewerkers is dit een belangrijk moment: ben ik door mijn proeftijd heen? De buddy kan hier ook zeker een rol bij spelen. Maak in ieder geval een bijzonder moment van de verdere samenwerking tussen medewerker en werkgever.

Blijf ook na de eerste dagen snel en goede feedback geven.

Geef een persoonlijke opdracht

Voor een goede onboarding is het goed om in deze fase een persoonlijke opdracht aan de nieuwe medewerker mee te geven. Belangrijk in deze fase is ook dat de nieuwe medewerker verder kijkt dan zijn/haar eigen taken van een specifieke afdeling. Probeer door middel van de persoonlijke opdracht de samenwerking tussen verschillende functies van je bedrijf te stimuleren.

Leuke opdracht om mee te beginnen

  1. Maak het personeelseten.
  2. Bedenk het vegetarische gerecht van de dag.
  3. Of juist de cocktail van de dag.
  4. Denk mee over een event dat jullie binnenkort gaan organiseren.

Verwerk het bespreken van deze opdracht in de gesprekken tussen buddy en nieuwe medewerker.