Uit de WW, wat nu?


Je bent inmiddels een tijdje aan de slag als zelfstandig ondernemer. Het gaat voorspoedig. Nieuwe opdrachten zijn in aantocht en je inkomsten nemen toe. Super! Langzamerhand wordt je WW-uitkering door het UWV afgebouwd. Het einde van je WW-uitkering is in zicht.

Je WW-uitkering wordt volledig stopgezet als de inkomsten uit werk of je eigen bedrijf per maand hoger zijn dan 87,5% van het WW-maandloon. Met andere woorden ben je dus niet meer beschikbaar voor overig werk. Je gaat vanaf nu dus volledig aan de slag als zelfstandig ondernemer.

Ook op dit moment kun je weer een keuze maken:

1. Je vervolgt het freelancen met sociale zekerheid via Tentoo Freelance In principe verandert hierbij bijna niets, behalve het feit dat je natuurlijk geen WW-uitkering meer ontvangt. Tentoo Freelance zorgt er (nog steeds) voor dat jouw opdrachten binnen 5 werkdagen worden uitbetaald, je administratie wordt uit handen genomen én je bent nog steeds verzekerd voor de WW, ZW en WIA. Omdat Tentoo jouw werkgever is, sta je op de loonlijst. Een KVK-inschrijving is dus nog altijd niet nodig.

2. Je gaat volledig aan de slag als zzp’er
Ook kun je er voor kiezen om je als zzp'er te registreren bij de KVK. Dit zorgt wel voor iets meer ondernemersrisico's. Zo beschik je niet over een werkgever die zorgt dat je automatisch verzekerd bent voor op de WW, ZW en WIA. Dit moet je zelf regelen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de administratieve verplichtingen. Dit is niet alleen belangrijk voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Je opdrachtgevers verwachten een factuur. Bonnetjes moeten bewaard worden. Ook moet je je eigen salaris berekenen en eens per kwartaal moet je je omzetbelasting aangeven.

Als zzp'er kun je wel gebruikmaken van een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen (zoals zelfstandigenaftrek). Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Minimaal drie opdrachtgevers op jaarbasis;
  • Je mag maximaal 70% van je inkomen bij één opdrachtgever verdienen;
  • Je moet minimaal 1225 uren in je onderneming stoppen op jaarbasis (niet naar rato).

3. Van freelancen naar vaste baan Maar misschien kom je er tijdens de WW wel achter dat het zelfstandig ondernemerschap helemaal niet bij je past. Dat kan natuurlijk ook. Dan kun je weer aan de slag met een baan in loondienst. Een groot gedeelte van de freelancende werkzoekenden is helemaal niet uit op een carrière als zelfstandig ondernemer. Wel weten zij dat door als freelancer actief te blijven, je sneller in aanmerking komt voor een vaste baan dan wanneer je volledig werkloos bent en enkel de WW-uitkering ontvangt. Henri (technisch schrijver) is, beter gezegd, wás zo'n freelancer. Door via Tentoo Freelance klussen te doen, kreeg hij uiteindelijk een vaste aanstelling aangeboden. Lees zijn verhaal hier:

Extra: Hoelang heb ik recht op de WW? Je hebt minimaal 3 maanden recht op een WW-uitkering en maximaal 2 jaar. Hoelang je WW-uitkering precies duurt, hangt af van je totale arbeidsverleden en het moment waarop je werkloos bent geworden. Op Mijn UWV zie je onder ‘Persoonlijke gegevens’ > ‘Hoogte en duur WW-uitkering’ een schatting van de duur van je WW-uitkering. De precieze datum waarop de WW-uitkering stopt, staat in de brief met de beslissing over je WW-aanvraag.

Stopt je WW-uitkering en heb je nog geen nieuw werk gevonden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden om een bijstandsuitkering, een IOW-uitkering, een IOAW-uitkering of een aanvulling WW via jouw cao te krijgen.

Handige websites:

Vragen naar aanleiding van dit whitepaper? Neem gerust contact met ons op: