1. Startperiode

Optie één om te freelancen vanuit de WW is de (tijdelijke) startperiode. Ook wel 'startersregeling' genoemd. Met de startperiode krijg je als startend zelfstandige de eerste 26 weken nog een deel van de WW-uitkering (29% minder). Tijdens de startperiode hoef je niet te solliciteren en mag je net zoveel tijd aan je eigen onderneming besteden als je zelf wilt. Je hoeft deze uren niet door te geven aan het UWV. Voor deelname aan de startperiode gelden wel de volgende voorwaarden:

1. Je moet de online training 'zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' van het UWV hebben behaald Pas hierna kun je een afspraak met een adviseur van het UWV maken om je plannen te bespreken. Alleen met het bewijs van deelname aan de online training kun je de aanvraag voor de startperiode indienen.

2. Je start pas met je activiteiten als zelfstandige na schriftelijke toestemming van UWV

Zonder toestemming van het UWV kun je nog niet werken voor een opdrachtgever, maar je mag ook nog niet beginnen met klanten werven (acquisitie) of reclame maken. Ben je al gestart met werken als zelfstandige zonder toestemming van het UWV of voordat je een WW-uitkering ontving? Dan kun je geen gebruikmaken van de startperiode.

3. Je start met activiteiten als zelfstandige nadat de WW-uitkering is begonnen

Als je al bent begonnen met activiteiten als zelfstandige vóór de eerste uitkeringsdag, kun je geen gebruikmaken van de startperiode. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet mag beginnen in de opzegtermijn of als je een faillissementsuitkering van het UWV ontvangt.

4. Je werkt tijdens de startperiode niet voor je laatste werkgever

De startperiode is niet bedoeld om voor je laatste werkgever te werken. Wie je laatste werkgever precies was, hangt af van de werkconstructie. Werk je tijdens de startperiode van 26 weken toch voor je laatste werkgever? Dan wordt de uitkering verlaagd naar 0 euro gedurende het restant van de startperiode.

5. Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de startperiode

Als je tijdens je huidige WW-uitkering al gebruik hebt gemaakt van de startperiode, dan kun je niet de regeling niet nogmaals toepassen. Je kunt wel gebruikmaken van de startperiode als je in de toekomst opnieuw een WW-uitkering krijgt.

6. Je staat ingeschreven bij de KVK

Omdat je tijdens de startperiode als zelfstandige aan de slag gaat en zelf facturen gaat versturen, heb je een KVK- en BTW-nummer nodig. Een inschrijving bij de KVK is dan ook een vereiste.

Onderzoeksperiode

Is voor jou de stap om te beginnen met de startperiode toch nog iets te groot? Je bent niet de enige starter die twijfelt of je plannen haalbaar zijn en of het ondernemerschap überhaupt wel bij je past. Speciaal voor jou - en de vele anderen - heeft het UWV een 'onderzoeksperiode' in het leven geroepen. De onderzoeksperiode geeft jou extra tijd om erachter te komen of je wel óf niet wil starten als zelfstandige.

Voordelen van de startperiode

  • Je hebt een vast basisinkomen;
  • Je investeert net zoveel tijd als je wil;
  • Je bepaalt zelf hoeveel uur je aan je bedrijf besteedt;
  • Je kunt na afloop makkelijker fulltime aan het werk als zelfstandige.

Na de startperiode

De startperiode loopt na 26 weken af. Heb je minder dan 26 weken recht op WW? Dan duurt de startperiode tot het einde van je WW-uitkering. Loopt je WW-uitkering nog door? Dan kun je gebruikmaken van de inkomstenverrekening. Meer hierover vind je op de volgende pagina van dit whitepaper: