Belastingzaken

Ook jij als zzp’er moet je belasting betalen, net als iedereen in loondienst. Daarnaast moet je ook nog eens in jezelf investeren. Dat vraagt dan ook om de nodige financiële investeringen.

Als je start als zzp’er zijn er gelukkig een aantal fiscale voordelen waarmee jij je voordeel kunt doen. Klik op de cijfers om te zien welke dit zijn.

Fiscale voordelen

1. Zelfstandigen­aftrek

De zelfstandigenaftrek kun je zien als een beloning voor het risico dat je loopt als ondernemer. Je kunt aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, waardoor het uiteindelijke bedrag waarover je belasting moet betalen aanzienlijk lager uitvalt. Als je voldoet aan het urencriterium (1225 gewerkte uren) mag je jaarlijks een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken.

2. Startersaftrek

De startersaftrek is een verhoging van de Zelfstandigenaftrek en is bedoeld voor startende ondernemers. Dit is voor starters die in dat belastingjaar gestart zijn. De extra aftrek bedraagt 2.123 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de volgende 3 voorwaarden voldoen:

  1. Je hebt recht op zelfstandigenaftrek
  2. In de 5 jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar heb je niet vaker dan 2 keer van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt
  3. In diezelfde periode was je tenminste een jaar geen ondernemer

3. Investeringsaftrek

Wanneer je als zzp’er start moet je bijvoorbeeld nieuw apparatuur aanschaffen om je werk uit te voeren. Tot een bepaalde hoogte wordt er rekening gehouden met je investeringen.

Als je in een boekjaar hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen, maak je mogelijk aanspraak op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Het gaat in dit geval om ondernemers die tussen de 2.301 en 314.673 euro in bedrijfsmiddelen hebben geïnvesteerd.

4. Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Helaas bouw je als zzp’er niet automatisch pensioen op. Gelukkig mag je als ondernemer jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening, ook wel de fiscale oudedagsreserve (FOR) genoemd. Over dit bedrag hoef je niet direct belasting te betalen: je krijgt uitstel van betaling. Het bedrag dat je opzij mag zetten, is aan een maximum gebonden. In 2018 is dat 9,44 procent van de winst, waarbij je wel rekening moet houden met een maximumbedrag van 8.775 euro.