Wanbetalingen voorkomen
Natuurlijk is het belangrijk om je zo veel mogelijk in te dekken tegen wanbetalers door een financiële buffer op te bouwen en te zorgen voor voldoende opdrachtgevers. Maar het is misschien wel nog belangrijker om je debiteurenbeheer strak te organiseren. Want als je dit goed organiseert, loop je minder kans op wanbetalers.
Debiteurenbeheer
Het debiteurenbeheer omvat alle activiteiten die erop zijn gericht om je opdrachtgevers hun facturen te laten betalen. Je moet goed bijhouden welke opdrachtgevers wel en welke nog niet hebben betaald. Ook houd je bij wanneer je vervolgstappen moet nemen als een opdrachtgever niet betaalt. Straks leggen we uit welke vervolgstappen je dan kunt zetten. Je kunt je debiteurenbeheer zelf organiseren, maar je kunt ook kiezen voor een (online) hulpprogramma. Er zijn allerlei handige softwarepakketten om je totale administratie te doen, waaronder je debiteurenbeheer.
Hoe voorkom je dat opdrachtgevers te laat of zelfs niet betalen?
- Stel algemene voorwaarden op. Daarin vermeld je wat je betalingstermijn is. Als je een opdracht aanneemt, zorg je dat de opdrachtgever akkoord gaat met je algemene voorwaarden. Dan sta je in je recht!
- Zorg voor een goede en volledige factuur mét betalingstermijn.
- Voer je een grote of langdurige opdracht uit voor veel geld? Knip het project dan op in stukjes en factureer gedurende het project in delen. Als je opdrachtgever weigert te betalen kun je de werkzaamheden on hold zetten.
- Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de factuur vooraf te laten betalen, en een deel achteraf