Gevolgen voor opdrachtgevers

Het inhuren van zzp'ers doe je vanaf nu met behulp van modelovereenkomsten. Wat betekent dit voor jou als opdrachtgever?

Meer administratieve rompslomp

Voorheen hoefde je als opdrachtgever alleen maar te vragen naar de VAR. Als de zzp’er deze doorstuurde, wist je dat hij gevrijwaard was voor loonheffingen en sociale premies. Én dat hij juridisch gevrijwaard was van naheffingen en boetes. Sinds 1 mei 2016 heb je er als opdrachtgever wat meer werk aan om de zekerheid te hebben dat een zzp'er gevrijwaard is van loonheffingen en sociale premies. Houd rekening met de volgende werkzaamheden: 1. Bepaal met de zzp’er welke modelovereenkomst jullie hanteren. 2. Spit deze overeenkomst goed door, want er kunnen naheffingen en boetes volgen wanneer de samenwerking niet overeenkomt met de regels uit de overeenkomst. 3. Zie erop toe dat de samenwerking conform de regels uit de overeenkomst verloopt.

Hangen daar bedrijfsrisico’s aan vast?

Als het gaat om het inhuren van zzp’ers brengt de Wet DBA meer bedrijfsrisico's met zich mee dan de VAR-werkwijze. Voorafgaand aan de invoering van de wet waren zzp'ers aansprakelijk voor het naleven van de regels, nu geldt dat ook voor jou als opdrachtgever.

Kan ik die risico's beperken?

Dat kan. Bijvoorbeeld door minder zzp'ers in te huren en meer 'eigen' medewerkers in te zetten. Als je veel waarde hecht aan flexibiliteit, kun je ook kiezen voor een freelancer die via Tentoo werkt.

Waarom is Tentoo een oplossing?

Als opdrachtgever wil je zonder zorgen een zelfstandig professional inhuren. Maar soms is niet zeker of een zzp'er kan voldoen aan alle regels uit de modelovereenkomst. Door een professional via Tentoo in te huren loop je geen enkel risico op naheffingen en boetes. De zelfstandige staat dan op de loonlijst van Tentoo, wat de loonheffingen en sociale premies afdraagt. Modelovereenkomsten zijn hierbij niet van toepassing. De zelfstandige bepaalt zelf voor wie hij werkt en tegen welk tarief. Kom meer te weten over deze werkwijze.