Wat is belonen?

Als werkgever betaal je loon aan medewerkers. Op deze manier beloon je ze voor hun geleverde werk. Sommige medewerkers worden extra beloond met een bonus of salarisverhoging. Hiermee kun je een prijs zetten op bepaalde prestaties waar een medewerker naar kan streven. Ook kan er jaarlijks standaard een extra beloning toegekend worden in de vorm van een periodieke verhoging of een 13e maand. Natuurlijk kun je je medewerkers ook belonen met bijvoorbeeld een opleiding, borrels, een reis of gadgets.


Jouw medewerkers bepalen het succes van jouw bedrijf. Als zij goed presteren, dan is dat goed voor jouw onderneming. Je wilt dus altijd het maximale uit je medewerkers halen. Het beloningsbeleid kan hieraan bijdragen. Door een goed beleid toe te passen draagt het belonen bij aan de motivatie, betrokkenheid en productiviteit van je medewerkers. Als je geen goed beleid hanteert kan het juist averechts werken.


Dat maakt de uitdaging om tot een goed beleid te komen groot. En daar helpen wij je graag bij. In dit whitepaper bespreken we het volgende:

  • Wat zijn de doelstellingen van belonen?
  • Wat zijn de voorwaarden van een goed beoordelingsbeleid?
  • Wat zijn verschillende beloningssystemen?
  • Waarom werken bonussen niet en waarom werken bonussen wel?