Waarom starten steeds meer werknemers naast hun vaste baan als parttime ondernemer?

Hybride ondernemen is leuk

Ondernemen is vaak een stuk spannender dan werken in loondienst. Je moet bijvoorbeeld zelf aan opdrachten zien te komen en onderhandelen over het werk en tarief. Je volgt je eigen pad, kiest je eigen stijl en neemt zelf je bedrijfsbeslissingen. Dat kan het werk een stuk leuker maken. Daarnaast is het natuurlijk goed voor de afwisseling als je naast je vaste baan allerlei losse opdrachten kunt uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Als je alleen voor je baas werkt heb je die afwisseling minder. Meer afwisseling in je werk zorgt voor meer werkplezier en minder sleur.

Hybride ondernemers leren sneller én meer

Een basisbehoefte van ieder mens is persoonlijke ontwikkeling. Mensen willen leren. Hybride ondernemers hechten hier ook veel waarde aan. Het is leerzaam om voor meerdere opdrachtgevers opdrachten uit te voeren. Zo doe je nieuwe kennis en ervaringen op. Bovendien krijg je te maken met ondernemerstaken zoals acquisitie, administratie en belastingzaken. Ook hier leer je van. Werknemers hebben hier doorgaans – afhankelijk van de functie – veel minder mee te maken.

Hybride ondernemers zijn onafhankelijker

Werknemers die naast hun baan geld verdienen als zelfstandig ondernemer, zijn minder afhankelijk van hun werkgever. Als de vaste baan wegvalt, dan blijft de hybride ondernemer aan het werk en voorzien in een inkomen.

Hybride ondernemers ondernemen met meer zekerheid

Veel werknemers dromen van het bestaan als ondernemer. Ze dromen van de vrijheid, de onafhankelijkheid én het inkomen van een succesvolle freelance carrière. Maar vaak durven ze het toch niet aan om de vaste baan op te zeggen vanwege het vaste inkomen. Voor hen biedt het parttime ondernemerschap een oplossing. Ze kunnen zo de sprong naar het ondernemerschap wagen en toch zeker zijn van een inkomen. Bovendien kunnen ze op deze manier aftasten of het ondernemerschap daadwerkelijk iets voor hen is.

Hybride ondernemers kunnen meer geld verdienen

Vaak kun je als succesvol ondernemer meer verdienen dan in loondienst. Dit is voor veel werknemers een reden om te starten als hybride ondernemer. Als ze hun onderneming tot een succes maken kunnen ze op een gegeven moment hun vaste baan opzeggen en vol voor hun onderneming gaan.

Er zijn ook hybride ondernemers die noodgedwongen starten. Zij verdienen te weinig in loondienst en moeten dus bijklussen voor de extra inkomsten.