3/6
  • Pages
01 Cover
02 Zzp'ers
03 Risoco's ondernemerschap
04 Vrijheid en zekerheid
05 Populariteit payroll groeit
06 Over Tentoo

Risico's van het zelfstandig ondernemen

Minder of geen inkomsten bij arbeidsongeschiktheid of ziekte. Klanten die te laat of niet betalen. Boetes wegens schijnzelfstandigheid. Aan het zelfstandig ondernemerschap kleven risico's. Wat zijn de vijf grootste risico's?

Risico's van zelfstandig ondernemen

Minder of geen inkomsten bij arbeidsongeschiktheid of ziekte. Klanten die te laat of niet betalen. Boetes wegens schijnzelfstandigheid. Aan het zelfstandig ondernemerschap kleven risico's. Wat zijn de vijf grootste risico's?

1- Verlies van inkomen Als je als zzp'er niet werkt, verdien je geen geld. Want alleen als je werkt, en dus producten of diensten levert, kun je facturen sturen naar opdrachtgevers of klanten. Er zijn verschillende redenen waarom je als zzp'er plots niet kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Maar uit onderzoek blijkt dat veel éénpitters dit niet doen vanwege de té hoge premie.

2 - Niet verzekerd Zzp'ers zijn niet automatisch verzekerd voor inkomensverlies wegens arbeidsongeschiktheid (WIA), ziekte of een gebrek aan opdrachten. Werknemers zijn dat daarentegen wel. Zij bouwen rechten op voor de WW, de Ziektewet en de WIA. Natuurlijk kunnen zzp’ers zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Maar uit onderzoek blijkt dat veel éénpitters dit niet doen vanwege de té hoge premie.

3 - Schijnzelfstandigheid Schijnzelfstandigheid is een vorm van sociale fraude. Het is aan de orde wanneer iemand door een opdrachtgever wordt ingehuurd als zzp’er, maar feitelijk werkt als werknemer. Als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid aantoont, dan kan dit leiden tot boetes en naheffingen voor de zzp’er en de opdrachtgever. Volgens de Belastingdienst moet de zzp'er in dienst worden genomen en moet de opdrachtgever werkgeverslasten en sociale premies afdragen over de gewerkte uren. De Belastingdienst kan de samenwerking tussen zzp'er en opdrachtgever kwalificeren als schijnzelfstandig wanneer minimaal één van de volgende punten aan de orde is:

  • De zzp'er is ooit in dienst geweest bij de opdrachtgever en verricht ongeveer dezelfde werkzaamheden
  • De zzp'er heeft maar één opdrachtgever
  • Er bestaat een gezagsverhouding tussen opdrachtgever en zzp'er. Dit is aan de orde wanneer de opdrachtgever toezicht houdt op de werkzaamheden van de zzp'er, en hij bindende aanwijzingen geeft over het uitvoeren van die werkzaamheden.

Wet DBA Zzp’ers waren lange tijd gewend te werken met de VAR-verklaring, maar deze werkwijze is in 2016 afgeschaft omdat het schijnzelfstandigheid in de hand werkte. Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht. Deze wet schrijft voor dat zzp’ers en opdrachtgevers een modelovereenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht.

4 - Debiteurenrisico's Bijna alle zzp'ers krijgen er vroeg of laat mee te maken: opdrachtgevers die te laat of helemaal niet betalen. Dit is erg vervelend:

  • Het kost een hoop tijd om de administratie van je debiteuren bij te houden
  • Het kost nóg meer tijd en ergernis om achter niet-bepaalde rekeningen aan te gaan;
  • Als jij je geld niet krijgt, kun je als zzp'er snel in de problemen raken. Want als de rekening niet betaald wordt, verdien jij geen geld.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 85% van de zpp'ers te maken hebben met wanbetalers.

5 - Administratieve en financiële verplichtingen Je hebt als zzp'er een hoop ondernemersplichten. Zo moet je bijvoorbeeld een strakke administratie bijhouden. Deze moet bestaan uit de volgende zaken:

  • Grootboekadministratie;
  • debiteuren- en crediteurenbeheer;
  • In- en verkoopadministratie;
  • Voorraadadministratie, indien je werkt met inkoop en verkoop van goederen;
  • Kasboek.

De belastingdienst hanteert strenge eisen waar je boekhouding aan moet voldoen. Die eisen niet altijd bekend bij zzp'ers. In het uitpluizen, bijhouden doorvoeren van de precieze regeltjes zit een hoop werk. Als de administratie niet op orde is, kunnen hoge boetes volgen. Verder moet je als zzp'ers jaarlijks, maandelijks of per kwartaal een Btw-aangifte doen bij de Belastingdienst.

Ondernemen met vrijheid en zekerheid