PAYROLLWERKWIJZE
Met payrolling neem je personeel aan op basis van een payrollovereenkomst, in samenwerking met een payrollbedrijf. Een payrollovereenkomst is een arbeidsovereenkomst tussen drie partijen: de medewerker, de opdrachtgever (jij) en de juridisch werkgever (het payrollbedrijf). Dit ziet er in de praktijk zo uit:
De opdrachtgever (jij):
- Werft en selecteert de medewerker.
- Jullie maken onderling de werkafspraken (denk aan salaris, werkzaamheden en werkomvang).
- Stuurt de medewerker aan op de werkvloer.
- Bepaalt de duur van de samenwerking met de medewerker.
- Sluit een inleenovereenkomst met het payrollbedrijf.
De medewerker:
- Werkt exclusief voor jouw bedrijf.
- Sluit een arbeidsovereenkomst met het payrollbedrijf.
- Staat op de loonlijst bij het payrollbedrijf.
- Wordt verloond volgens de beloningsregeling van jouw bedrijf of de geldende cao.
- Profiteert bij een goed payrollbedrijf van extra secundaire arbeidsvoorwaarden.
Het payrollbedrijf:
Het payrollbedrijf sluit een inleenovereenkomst met jou en een payrollovereenkomst (met daarin de door jou en de medewerker gemaakte werkafspraken) met de medewerker. Vervolgens neemt het payrollbedrijf als juridisch werkgever de bijbehorende werkgeverstaken en -risico’s over, zoals:
- Salarisadministratie.
- Loonuitbetaling en voorfinanciering.
- Premies en loonbelastingen afdragen.
- Loonstroken verstrekken.
- Contractbeheer.
- Pensioenopbouw.
- Ziek- en betermeldingen verwerken.
- Doorbetaling bij ziekte.
PAYROLLWEETJES
Ontstaan op een bierviltje
Payrolling is in 1992 ontstaan op de achterkant van een bierviltje in een voetbalkantine in Spaarnwoude. Twee vrienden stelden zich destijds de vraag: ‘Hoe krijgen wij als muziekband sneller uitbetaald en hoe krijgt iedereen een eerlijk deel zonder al teveel gedoe rondom administratie en belastingzaken?’.
Verloningsservice voor artiesten De vrienden kwamen op het idee van een verloningsservice voor artiesten. Op het bierviltje werkten ze het business plan uit en niet veel later richtten ze het bedrijf Payrolling Services (kort daarna Tentoo) op. De allereerste payrollaanbieder van Nederland was geboren.
Freelance en MKB Payrolling groeide daarna snel uit van verloningsservice voor freelancers tot verloningsservice voor freelancers én MKB’ers. Nu, 29 jaar later, laten honderdduizenden ondernemers in Nederland zich ontzorgen via payrolling en/of uitzenden.
Verwarrende loonlijst
Letterlijk vanuit het Engels vertaald betekent payroll ‘loonlijst’. Als je het in het buitenland over payroll hebt, denken ze ook direct aan een loonlijst of een salarisstrook.
Salarisadministratie Salarisadministratiebureaus in Nederland zeggen ook vaak dat ze ‘payroll’ doen. Dat klopt dus ook, maar het maakt het soms wel verwarrend. Bij de dienstverlening payrolling, zoals bovenaan deze pagina uitgelegd, is het voeren van de salarisadministratie slechts één van de vele werkzaamheden. Payrolling gaat veel verder dan het voeren van de salarisadministratie voor een werkgever; de medewerkers komen daadwerkelijk op de loonlijst (payroll) van het payrollbedrijf.
Freelancers Ook freelancers zeggen vaak dat ze payrollen. Meestal werken zij dan op basis van een overeenkomst van opdracht, waarbij de freelancer ook op de loonlijst van het payrollbedrijf staat. Daarom wordt ook dit in de volksmond nog vaak payrolling genoemd.